Billijke vergoeding bij ontslag

De billijke vergoeding wordt toegekend in geval van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. Van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever is echter ook niet snel sprake. Uit de rechtspraak blijkt dat dit voornamelijk speelt in geval van een onterecht verleend ontslag op staande voet: de Hoge Raad heeft namelijk uitgemaakt dat als de rechter vaststelt dat een ontslag op staande voet ten onrechte is verleend, er in principe recht ontstaat op een billijke vergoeding. 

Betekenis van billijke vergoeding

De billijke vergoeding is een schadevergoeding en ziet op de schade die de werknemer lijdt vanwege het voortijdig tot een einde komen van de arbeidsovereenkomst. De rechter maakt – op basis van informatie van partijen – een inschatting van hoe lang de arbeidsovereenkomst zonder het ontslag nog zou hebben geduurd. Het loon over die periode wordt dan als schadevergoeding toegekend.

Hoogte van billijke vergoeding

Als de werknemer zich ernstig heeft misdragen, dan kan een ontslag op staande voet buiten proportioneel zijn volgens de rechter, maar dan zou de arbeidsovereenkomst toch ook niet zo lang meer hebben voortgeduurd. De billijke vergoeding blijft dan beperkt. En vice versa: was de verwachting dat de arbeidsovereenkomst nog zeker een jaar zou hebben voortgeduurd, dan loopt de hoogte van de billijke vergoeding aanzienlijk op.

Hulp van ervaren advocaten bij ontslag?

Wilt u advies of hulp bij ontslag van een arbeidsrecht advocaat uit Zwolle? Neem direct contact op. Het kantoor van MEESTERLIJK bevindt zich aan de Zwartewaterallee 46, 8031 DX in Zwolle en is centraal gelegen. De locatie is goed te bereiken met de auto. U kunt uw auto parkeren bij de hoofdingang van het gebouw ons advocaten kantoor. Binnen enkele minuten zit u op de ring of snelweg van Zwolle.