Wanneer kiest u voor mediation bij een arbeidsconflict?

Arbeidsconflict op de werkvloer

Als er sprake is van een conflict op de werkvloer, dat de werkgever en werknemer niet meer zelf kunnen op lossen, kan gekozen worden voor arbeidsmediation. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om een conflict tussen een werknemer en zijn/haar leidinggevende of een conflict tussen collega’s.

Elk arbeidsconflict leent zich voor arbeidsmediation.

Of het nu gaat om een discussie over functioneren, arbeidsongeschiktheid of een ander verschil van inzicht, elk onderwerp dat van invloed is op de arbeidsrelatie leent zicht voor arbeidsmediation. 

Wanneer kiezen voor mediation bij een arbeidsconflict?

Er zijn verschillende situaties en redenen om te kiezen voor arbeidsmediation: 

  1. De bedrijfsarts adviseert mediation omdat hij bij een ziekmelding heeft geconcludeerd dat er sprake is van een arbeidsconflict;
  2. De werkgever of werknemer stelt zelf mediation voor omdat hij of zij een arbeidsconflict ervaart, partijen er zelf niet uit komen, maar (nog) niet een arbeidsrechtadvocaat wil inschakelen;
  3. Een (of beide) partij(en) wordt (en) bijgestaan door arbeidsrechtsadvocaten en wensen ter voorkoming van een procedure (eerst) tot een onderlinge oplossing te komen via mediation;
  4. Partijen zijn verwikkeld in een arbeidsrechtelijke procedure, maar besluiten -eventueel op advies van de rechter- alsnog het arbeidsconflict in mediation te willen oplossen.

Onafhankelijke MfN-geregistreerde mediator

Tijdens de mediation worden partijen door een onafhankelijke, bij voorkeur MfN geregistreerde, mediator begeleid om het conflict op te lossen. 

Neem contact met ons op voor advies bij arbeidsconflict of arbeidsmediation

Wilt u advies of hulp met betrekking tot arbeidsmediation? Wij hebben jarenlange ervaring in arbeidsrecht en mediation. Uw situatie wordt met de grootste zorg behandeld. Daarnaast biedt MEESTERLIJK ook juridisch advies en rechtsbijstand. 

Neem voor meer informatie contact met ons op via email of telefoon.