Wat is arbeidsmediation?

Arbeidsmediation is een alternatieve manier van conflictbeslechting waarbij de werkgever en werknemer onder begeleiding van een mediator met elkaar het gesprek aangaan over hun arbeidsconflict. 

Arbeidsconflict op de werkvloer

Als er sprake is van een conflict op de werkvloer, dat de werkgever en werknemer niet meer zelf kunnen op lossen, kan gekozen worden voor arbeidsmediation. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om een conflict tussen een werknemer en zijn/haar leidinggevende of een conflict tussen collega’s.

Elk arbeidsconflict leent zich voor arbeidsmediation. Of het nu gaat om een discussie over functioneren, arbeidsongeschiktheid of een ander verschil van inzicht, elk onderwerp dat van invloed is op de arbeidsrelatie leent zicht voor arbeidsmediation.

Een mediator is onafhankelijk en onpartijdig

De mediator is onpartijdig en heeft geen belang bij de uitkomst van de mediation en heeft geen mening over de inhoud van het geschil en/of de oplossing die partijen bedenken. Waar nodig zal de mediator adviseren dat partijen zich juridisch laten bijstaan zodat zij op de hoogte zijn van hun juridische belangen.

Voordeel mediation bij een arbeidsconflict

Het voordeel van mediation is dat ook verder kan worden gekeken dan alleen de juridische oplossing van het geschil. Tijdens mediation geldt dat elke oplossing bespreekbaar is. Dit kan zijn dat er afspraken worden gemaakt over hoe de verdere samenwerking moet worden vormgegeven, maar ook beëindiging van de arbeidsovereenkomst is een optie als beide partijen dit als een oplossing zien. Vaak blijkt dat wat partijen bij aanvang van de mediation niet als een oplossing zien tijdens het mediationtraject toch als een oplossing gaan zien. 

Neem contact met ons op voor arbeidsmediation of advies bij arbeidsconflict

Wilt u advies of hulp met betrekking tot arbeidsmediation? Wij hebben jarenlange ervaring in arbeidsrecht en mediation. Uw situatie wordt met de grootste zorg behandeld. Daarnaast biedt MEESTERLIJK ook juridisch advies en rechtsbijstand. 

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op via email of telefoon