Wat betekent reorganisatie om bedrijfseconomische redenen?

Een reorganisatie om bedrijfseconomische redenen is een (ingrijpende) aanpassing van de organisatievorm of omvang, die noodzakelijk is voor het financieel/economisch voortbestaan van het bedrijf.  

Een reorganisatie kan om twee redenen noodzakelijk zijn voor uw onderneming:

1. Reorganisatie om financiële redenen

De eerste soort bedrijfseconomische redenen voor een reorganisatie zijn financiële redenen: de onderneming lijdt omzetverlies, of heeft een te grote overhead. Een reorganisatie kan dan nodig zijn om tot de noodzakelijke kostenbesparing te komen.

2. Reorganisatie voor noodzakelijke ontwikkeling/aanpassing

Daarnaast kan een reorganisatie belangrijk zijn om uw onderneming mee te laten ontwikkelen met verwachte toekomstige veranderingen. Uw onderneming is immers een dynamisch bedrijf: u bent op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van productie of dienstverlening en zorgt dat uw bedrijf deze ontwikkelingen bijhoudt of beter nog: deze voor is.

De organisatie van uw bedrijf is daarentegen statisch: medewerkers zijn opgeleid en getraind om de functie waarvoor zij zijn aangenomen uit te voeren. Noodzakelijke wijzigingen in hun werkzaamheden of competenties zijn niet altijd snel of eenvoudig door te voeren. Een reorganisatie kan uitkomst bieden om een in dit kader bedoelde wijziging in de functies, of in de wijze van aansturing van de functies, door te voeren.

Beide redenen vallen onder de gezamenlijke noemer: bedrijfseconomische redenen.

Arbeidsrecht advies of hulp bij reorganisatie?

Wij hebben jarenlange ervaring in arbeidsrecht en juridische projecten, zoals reorganisaties. Uw project wordt met de grootste zorg behandeld. Daarnaast biedt MEESTERLIJK ook juridisch advies en rechtsbijstand over ziekte, arbeidsongeschiktheid en re-integratie en arbeidsvoorwaarden.

Neem voor meer informatie contact met ons op via email of telefoon.