Zwanger tijdens reorganisatie, wat betekent dat?

Ontslagverbod bij zwangerschap

Er is sprake van een absoluut ontslagverbod in geval van zwangerschap. Dit verbod geldt tijdens de zwangerschap, tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof én gedurende zes weken na hervatting na het bevallingsverlof. Dit ligt alleen anders, als deze periode van zwangerschap, bevalling en zes weken na werkhervatting binnen 4 weken nadat het UWV de ontslagvergunning zou verlenen eindigt.

Dit opzegverbod geldt echter niet als er sprake is van een bedrijfsbeëindiging, of van de beëindiging van een onderdeel van een onderneming én het zwangerschaps- en bevallingsverlof nog niet is ingegaan. Gedurende het zwangerschaps- en bevallingsverlof is het ook in deze situatie dus níet mogelijk om tot ontslag te komen.

Tijdens zwangerschap wel vrijwillig ontslag mogelijk

Dit verbod geldt overigens niet als de werknemer vrijwillig met het ontslag instemt, bijvoorbeeld door een vaststellingsovereenkomst aan te gaan. Let wel op: de werknemer heeft dan waarschijnlijk geen recht op een WW-uitkering. Instemming met ontslag tijdens zwangerschapsverlof kan namelijk leiden tot verwijtbare werkloosheid.

Arbeidsrecht advies of hulp bij reorganisatie?

Wij hebben jarenlange ervaring in arbeidsrecht en juridische projecten, zoals reorganisaties. Uw project wordt met de grootste zorg behandeld. Daarnaast biedt MEESTERLIJK ook juridisch advies en rechtsbijstand over ziekte, arbeidsongeschiktheid en re-integratie en arbeidsvoorwaarden.

Neem voor meer informatie contact met ons op via email of telefoon