Ga naar overzicht

De meerwaarde van een arbeidsjurist in je HR-team

13-01-2023 14:54
De meerwaarde van een arbeidsjurist in je HR-team

Toen de arbeidsjurist van de gemeente Gouda een paar maanden op reis ging, was daar opeens een kans voor mij om deel uit te maken van een HR team van een grote organisatie. Dit in plaats van het HR team op afstand arbeidsjuridisch bij te staan, zoals ik gewend was.

Als advocaat arbeidsrecht ben ik namelijk de vliegende keep van het HR-team van een cliënt. In het geval zij het antwoord op een juridische vraag niet (zeker) weten, er behoefte is aan een juridische sparringpartner of er speelt een juridische procedure, word ik ter ondersteuning ‘ingevlogen’. Dit doe ik al jarenlang met veel plezier. Alleen ben ik altijd nieuwsgierig geweest naar hoe het zou zijn om als arbeidsjurist dagdagelijks betrokken te zijn bij het HR beleid. Je bent als vliegende keep namelijk niet betrokken bij het opstellen van dit beleid, terwijl juridisch advies hierover – achteraf gezien – toch nuttig blijkt. Ook is het jammer als je in geval van een conflict constateert dat een kwestie niet had hoeven escaleren als er eerder juridisch advies was ingewonnen.

De vier maanden bij de gemeente Gouda waren super verrijkend. Onmogelijk om alles op te sommen wat ik daar heb geleerd, maar een paar inzichten wil ik wel graag noemen.

Zo blijken juridische adviezen nog wel eens lastig uitvoerbaar te zijn in de praktijk. Een voorbeeld. Als jurist vind ik het verstandig om medewerkers met regelmaat om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) te vragen, dus niet alleen bij indiensttreding: een strafbaar feit kan immers ook tijdens dienstverband worden gepleegd. Alleen, hoe organiseer je dat in een bedrijf met 800 man personeel? Daar kun je bijna een fulltime medewerker voor aanstellen.

Ook leerzaam was hoe de besluitvorming binnen een organisatie verloopt. Niet alleen procedureel, maar ook intermenselijk. Bij een gemeente is uiteraard de dualiteit van politiek en uitvoering een extra complicerende factor, maar ik vermoed dat dit in het bedrijfsleven met een corporate structuur niet veel anders is.

Tenslotte het toepassen van een (standaard) CAO als de CAO Gemeenten. Ik had niet gedacht dat deze 40 pagina’s tekst tot zoveel juridische vragen konden leiden. Vragen waarop dan vaak geen juridisch sluitend antwoord te geven is, terwijl er wel snel een praktisch uitvoerbaar antwoord moest komen, dat bovendien de komende jaren toepasbaar zou zijn.

Al deze leerpunten neem ik natuurlijk mee in mijn rol van vliegende keep voor het HR team.

Wat ik echter ook heel duidelijk heb gezien  is het belang van arbeidsjuridisch advies voor een organisatie. Ik ben er dan ook nog meer van overtuigd geraakt dat arbeidsjuridisch advies in je HR team:

  1. de kwaliteit van het HR beleid verbetert,
  2. het HR advies op een hoger plan brengt,
  3. het conflicten met medewerkers minder snel laat escaleren, en
  4. het je werkrelatie met de ondernemingsraad professionaliseert.

Bent u benieuwd wat ik als arbeidsjurist voor uw organisatie kan betekenen? In het team of als extern adviseur. Bel of mail mij via 06-30398213 of [email protected]