Ga naar overzicht

Verpandingsverboden verboden met ingang van 1 juli 2025

04-07-2025 11:55
Verpandingsverboden verboden met ingang van 1 juli 2025

Contractuele verpandingsverboden
Het Burgerlijk Wetboek biedt de mogelijkheid voor bedrijven om overeen te komen dat vorderingen niet mogen worden overgedragen of verpand. Schuldenaren namen zo'n verbod op omdat zij niet geconfronteerd willen worden met nieuwe schuldeisers en een eenduidig betalingsadres wensen. Het gevolg hiervan was dat de schuldeiser de vorderingen dan niet kon gebruiken als zekerheid voor financiering door een bank. 

Nieuwe wet per 1 juli 2025
De Wet opheffing verpandingsverboden is in werking getreden op 1 juli 2025. Vanaf die datum geldt: als in een nieuw contract een bepaling is opgenomen die de overdracht of verpanding van een geldvordering uitsluit, dan is dat beding nietig. Tenminste, als het gaat om geldvorderingen op naam voortkomend uit de uitoefening van een beroep of bedrijf. 

Voor bestaande verboden geldt een overgangstermijn van drie maanden. Dat betekent dat vanaf 1 oktober 2025 ook de verpandingsverboden in lopende overeenkomsten nietig zijn. De wetgever heeft bewust gekozen voor een korte overgangsperiode om te voorkomen dat partijen op de valreep nog beperkende bedingen opnemen.

Doel van de wet
Het doel van de wet is om financiering van met name het MKB te vergemakkelijken. In sectoren als de bouw en retail komen verpandingsverboden structureel voor. Dergelijke bedingen worden standaard opgenomen in inkoopvoorwaarden en algemene voorwaarden. Hierdoor worden leveranciers, waaronder veel MKB-bedrijven, beperkt in hun financieringsmogelijkheden. De wetgever wil met deze wijziging een gelijk speelveld creëren en het MKB meer ruimte geven om vorderingen als zekerheid te kunnen inzetten. 

Eenduidig betaaladres
Het wetsvoorstel komt tegelijkertijd in belangrijke mate tegemoet aan het belang van de schuldenaar bij duidelijkheid omtrent het betalingsadres. In de wet is nu ook opgenomen dat de schuldenaar pas aan een nieuwe schuldeiser zal hoeven te betalen nadat aan hem schriftelijk mededeling is gedaan van een overdracht of verpanding van een vordering die onder de reikwijdte van dit wetsvoorstel valt.

Vraagt deze nieuwe wet om uw actie?
Zeker. Uiteraard dient u uw commerciële contracten en algemene (inkoop)voorwaarden te controleren op de nu verboden verpandingsverboden en daar waar nodig aan te passen. Maar ook is het goed om bij financieringsbehoefte eens na te gaan of de financieringsruimte na 1 juli 2025 (ofwel na 1 oktober 2025) niet een stuk ruimer is geworden dan bij eerdere beoordelingen het geval is geweest. 

Hulp nodig?
Heeft u vragen over de Wet opheffing verpandingsverboden of wilt u laten beoordelen of uw contracten en algemene voorwaarden aan de nieuwe regelgeving voldoen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!