Aangetekende ontslagbrief niet opgehaald, werkgever draait op voor het risico: geen rechtsgeldig ontslag

Een aangetekende brief sturen is niet altijd voldoende om een werknemer rechtsgeldig te ontslaan. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Overijssel, waarin een opzegging van de arbeidsovereenkomst ongeldig werd verklaard omdat de ontslagbrief nooit werd ontvangen - en de werkgever niet hard kon maken dat deze was aangeboden.
De feiten op een rij
Een gynaecoloog, sinds 2016 in dienst bij een ziekenhuis, raakte in februari 2022 arbeidsongeschikt. Na twee jaar ziekte gaf het UWV toestemming voor opzegging op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid. De opzegging moet uiterlijk 31 oktober 2024 plaatsvinden. De werkgever stuurt op 8 oktober 2024 een aangetekende ontslagbrief. Deze brief wordt niet afgehaald door de werkneemster bij het PostNL-punt. Omdat de werkgever de brief retour ontvangt, verstuurt zij op de brief nog per e-mail op 5 november 2024 - ná de opzegtermijn.
De werkneemster verzoekt vernietiging van het ontslag, omdat de opzegging haar niet tijdig heeft bereikt.
Wat zegt de kantonrechter?
Volgens vaste rechtspraak moet de afzender van een aangetekende brief aantonen dat deze correct en tijdig is aangeboden. Als dat lukt, komt het risico van niet-afhalen in beginsel bij de geadresseerde te liggen. Maar in dit geval kon de werkgever niet aantonen dat PostNL een afhaalbericht in de brievenbus van de werkneemster had achtergelaten. Hoewel een systeemuitdraai van PostNL liet zien dat een afhaalbericht was “gescand”, vond de kantonrechter dit onvoldoende bewijs. Omdat niet aannemelijk is gemaakt dat de werkneemster op de hoogte had kunnen zijn van de brief, komt het niet-afhalen van de brief hier voor rekening van de werkgever.
Het gevolg: de opzegging is niet rechtsgeldig en wordt vernietigd. De arbeidsovereenkomst loopt dus door.
Waar moet je als werkgever op letten?
- Een aangetekende brief alleen is niet genoeg: je moet ook kunnen bewijzen dat deze daadwerkelijk is aangeboden.
- Het achterlaten van een afhaalbericht moet aantoonbaar zijn. Kun je dat niet onderbouwen, dan ben jij als werkgever verantwoordelijk.
- Overweeg aanvullende of persoonlijke bezorging, bijvoorbeeld per koerier, of een gelijktijdige digitale verstrekking met ontvangstbevestiging.
Kortom: bewijsbaarheid is hier cruciaal. Anders loop je het risico dat een rechtsgeldig ontslag alsnog strandt op een poststuk.